Kategoriat
Artikkelit Positiivisten kokemuksia Poveri Vertaistoiminta

Nuorten mieleenpainuva matka Tukholmaan

Marraskuun alussa Positiivisten nuorten ryhmä suuntasi viikonlopuksi Tukholmaan. Reissun aikana pääsimme tutustumaan paikallisiin hiv-positiivisiin nuoriin ja viettämään hauskaa viikonloppua heidän kanssaan.

Reissu Tukholmaan järjestettiin 3.-5. marraskuuta, ja se oli tarkoitettu alle 30-vuotiaille nuorille. Matka suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä ruotsalaisen Posithiva Gruppen -järjestön kanssa.

Sen lisäksi, että matkan tarkoituksena oli päästä tutustumaan ruotsalaisiin hiv-positiivisiin nuoriin, sen tarkoitus oli myös innostaa nuoria osallistumaan Positiivisten vertaistoimintaan ja tulemaan mukaan suunnittelemaan sitä jatkossa myös Suomessa. Yhdistys on aikaisemmin järjestänyt aktiivista vertaistoimintaa nuorille ja nuorille aikuisille, mutta toiminta oli viime vuosina hiipunut silloisten nuorten kasvettua vanhemmiksi. Vuonna 2023 nuorten vertaistoimintaa lähdettiin käynnistelemään laajemmin uudestaan, ja parin tavanomaisen tapaamisen lisäksi vuosi huipentui Tukholman reissulla. 

Uusia tuttavuuksia, minigolfia ja naurua 

Perjantaina saavuimme Tukholmaan niin myöhään, että emme ehtineet muuta kuin majoittua hotelliin ja käydä yhdessä illallisella. Lauantai sen sijaan oli hyvin tapahtumarikas päivä!

Aamiaisen jälkeen matkustimme metrolla Posithiva Gruppenin toimistolle. Siellä tapasimme Posithiva Gruppenin vertaistoiminnassa mukana olevia nuoria, tutustuimme heihin ja keskustelimme niin hivistä kuin monista muistakin aiheista. Yhteisenä kielenä käytimme koko viikonlopun ajan englantia. 

Toimistolla hengailun jälkeen suuntasimme koko porukalla hohtominigolfaamaan. Aika vierähti golfrataa päihittäessä nopeasti. Kun viimeinenkin pallo oli saatu vierimään koloonsa ja mailat laitettua takaisin paikalleen, oli yhteisen illallisen aika. Illallisen jälkeen yrityksestä huolimatta emme löytäneet lähistöltä mielestämme sopivaa karaokepaikkaa, joten jatkoimme matkaamme paikalliseen homobaariin.

Sunnuntaina ehdimme vielä käydä lounaalla ruotsalaisten nuorten kanssa ja kierrellä hieman keskustan kaupoissa, kunnes oli aika lähteä kotimatkalle. Alkuillasta Helsinki-Vantaan lentokentälle palatessamme joukkomme oli uupunut, mutta iloinen ja innoissaan viikonlopun kohtaamisista ja aktiviteeteista.

Minulle oli silmiä avaavaa saada mahdollisuus tavata muita hivin kanssa eläviä nuoria ja jakaa kokemuksiamme. Se, että voin nähdä ihmisten elävän merkityksellistä elämää hivin kanssa, antaa minulle toivoa. Sain matkan aikana uusia ystäviä, joiden kanssa olen pitänyt yhteyttä siitä lähtien.

Osallistujan kommentti

Retkelle lähtö jännitti todella paljon. Olen suurimman osan elämästäni vältellyt uusia tapaamisia peläten mitä voisi mennä pieleen. Uusien ihmisten kohtaaminen on aina jännittävää ja puhumattakaan kun kyseessä on henkilökohtaisten asioitten käsitteleminen. Arjessani on paljon ihania ihmisiä mutta puuttuu vertaistuki täysin jonka vuoksi päätin lähteä. Jännityksestä huolimatta olen tyytyväinen että uskalsin ottaa riskin ja mennä. Viikonloppuun riitti paljon tunteitten käsittelyä mutta asia mikä vaikutti että meitä on monenlaisiksi. Se lämpö ja tuki mitä sain viikonlopulta irti, on asia mitä kaipasin. Erityisesti oli ihanaa nähdä miten muissa maissa hiv-ennakkoluulot olivat kehittyneet pienemmäksi. Tämä herätti itsessäni toivoa että Suomi kehittyisi. Mutta ennen kuin se tapahtuu toivon löytäväni itselleni hyväksynnän hyväksyä sairauttani ja koen että tälläiset tukileirit ovat suuri askel niihin.

Osallistujan kommentti

Nuorten toiminta jatkuu vuonna 2024 

Nyt alkaneena vuonna nuorten toimintaa on tarkoitus jatkaa säännöllisesti. Tapaamisia on tarkoitus pitää noin joka toinen kuukausi. Tarkemmat tapaamisten ajankohdat, tapaamisiin suunnitellut aktiviteetit ja tiedot siitä, millä paikkakunnilla nuorten tapaamisia järjestetään, ilmestyvät pikkuhiljaa Positiivisten nettisivujen tapahtumakalenteriin ja niistä tiedotetaan myös yhdistyksen sosiaalisen median kanavissa. Sen lisäksi, että tulossa on nuorille suunnattuja lähitapaamisia, nuorilla on mahdollisuus keskustella myös Positiivisten ylläpitämällä Discord-palvelimella. Palvelimelle on luotu nuorille oma suljettu keskustelukanava. 

Muunlaisten tapaamisten ohella olemme alustavasti suunnitelleet Posithiva Gruppenin kanssa sitä, että vuonna 2024 he tulisivat vuorostaan Helsinkiin tapaamaan meitä viikonlopun ajaksi. Myös tällaisen tapahtumaviikonlopun toteutumisesta ja ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin! 

Tervetuloa mukaan liittymään nuorten vertaistoimintaan! 

Tapaamiset ovat rentoja, ja niitä suunnitellaan yhdessä nuorten esittämien toiveiden mukaisesti. Tapaamisissa on mahdollista puhua sekä suomea että englantia. Jos jokin nuorten vertaistoimintaan liittyvä asia mietityttää tai haluat esimerkiksi liittyä nuorten Discord-keskustelukanavalle, pistä viestiä vertaistuen koordinaattori Valolle joko osoitteeseen valo@positiiviset.fi tai puhelinnumeroon 044 750 7462.